søndag den 5. juni 2011

Grundlovsdag

To link i anledning af den historiske dag

Først naturligvis til statsministerens grundlovstale, der som traditionen foreskriver er fuld af historie. Men til forskel fra flere af forgængerens AFR's taler, som slog på den fredelige indførelse af demokratiet hvor enevælden blev omstyrtet så tilpas hurtigt at folk kunne nå hjem og spise til aften, vælger Lars Løkke at slå på noget så udansk innovativt som "kampen" som den centrale danske værdi. Væk er småstatsmentalitet og putten sig i smug. Danskerne er åbenbart et folk af kæmpere. Måske kan man se det som endnu et lille skridt i en løbende omskrivning af dansk historie der foregår disse år, og vil fremhæve nye sider og nye syn på historien.

Der er naturligvis også megen partipolitik i talen og Lars Løkke låner også fra den nyere historie når han forsøger at male oppositionen som en "koalition af de uvillige" (til reformer forstås). På den ene side modigt og konfrontatorisk at hente et begreb fra Bush upopulære Irak-indsats i 2003, på den anden side næppe en retorisk figur der vil fænge i den kommende valgkamp. Og så mit favoritcitat:
På denne Grundlovsdag, hvor jeg startede i historien, vil jeg gerne gøre det helt klart: Der findes ingen gratis omgang. Hverken i historien eller i fremtiden.
 pokkers...

Det andet link er til lidt kloge ord om formatet på grundlovsfejringerne og -talerne fra Hans Engell og Niels Krause-Kjær: http://politiken.dk/politik/ECE1300208/kommentatorer-grundlovstalerne-foelger-en-saerlig-opskrift/

god fornøjelse...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar